Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
You are here Tekstovi Intervju Koalicija za Rekom ulazi u fazu zagovaranja

Koalicija za Rekom ulazi u fazu zagovaranja

Intervju sa Borkom Rudić, generalnom sekretarkom Udruženja BH novinari

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari

Nakon provedenih konsultacija i prikupljenih 540 hiljada potpisa podrške, Koalicija za Rekom, najmasovnija inicijativa za utvrđivanje istine o ratnim stradanjima na prostoru bivše Jugoslavije u periodu 1991-2001.,  ušla je u proces zagovaranja za institucionalizaciju osnivanja Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na području bivše Jugoslavije.

 

PAN RADIO: Još krajem juna članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću predat je Predlog statuta Regionalne komisije? Ima li povratnih informacija?

BORKA RUDIĆ: Još nema povratnih informacija u smislu razmatranja Statuta od strane sve trojice  članova Predsjedništva BiH. Na sastanku koji smo imali u junu sa članom Predsjedništva Željkom Komšićem, on je obećao da će ostale članove Predsjedništva upoznati sa  prijedlogom Statuta i da će nas izvijestiti o tome  kakvi su njihovi stavovi.  U ovom trenutku mi pripremamo plan zagovaranja  za osnivanje Koalicije za Rekom  za područje cijele BiH koji će uključivati ponovne sastanke  sa članovima predsjedništva BiH, sa predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH,  gdje bi se zapravo trebala donijeti konačna odluka o osnivanju Komisije, sa predstavnicima Vijeća ministara   i političkim liderima na svim nivoima vlasti, dakle od Brčko distrikta do entiteta i kantona u Federaciji BiH. Ono što je jako važno je da je formiran zagovarački tim koji čine Dino Mustafić, reditelj i profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo. Njih dvojica su nedavno  na sastanku članica Koalicije za Rekom ovdje u BiH dobili podršku članova Koalicije uz naglasak da se kampanja zagovaranja mora voditi u svim dijelovima BiH i da za sad nema nikakvih pregovora o tome da se mijenjaju odredbe Statuta koji je usvojen na Skupštini  Koalicije za Rekom. Ono što je, dakle, jako bitno da su članovi  zagovaračkog tima dali čvrsto obećanje da neće pregovarati sa političkim liderima o odredbama Statuta, oni će jednostavno zagovarati ovu ideju  a ne eventualno pregovarati o onome što su prihvatili svi članovi Koalicije na Skupštini.  Važno je napomenuti da su članice Koalicije za Rekom prihvatile  i ideju da svaka od članica u skladu sa svojim mogućnostima  organizuje sastanke sa svojim  članstvom i sa  članovima zagovaračkog tima kako bi se nizom javnih događaja  održavala ova ideja u javnosti, kako bi javnost bila blagovremeno informisana o procesu zagovaranjae formiranja Komisije. Iza nas je proces konsultacija koji je bio  veoma uspješan ali još postoji potreba da se  o ideji Rekoma i potrebi formiranja jedne komisije  koja će utvrditi činjenice o ratu koji se vodio na prostoru  bivše Jugoslavije  od 1991. do 2001. godine  svi građani budu dobro informisani i da podrže ovu ideju kao nešto što će osigurati zatvranje stranica prošlosti, okretanje ka budućnosti i  što će osigurati objavljivanje činjenica o događajima, ne pojedinačnih istina, ne individualnih  viđenja događaja iz prethodnog rata već  činjenica o onome što se uistinu dogodilo.   Na koncu, na sastanku u Sarajevu je dogovoreno da  se osnuje centar za tranzicijsku pravdu  ovdje u Sarajevu, to je ideja koja je proistekla iz ovog  konsulstativnog procesa, članice Koalicije su je podržale i ona bi na neki način trebalo  da bude veza sa tom budućom komisijom čije je sjedište inače planirano u Sarajevu.

PAN RADIO: Da li sada već definisani principi rada Komisije?

BORKA RUDIĆ: U samom Statutu su date odredbe na koji način bi trebalo da radi Komisija  i ono što je bitno  sad, u ovom trenutku  reći je da će u njoj ravnopravno participirati najugledniji predstavnici svih naroda i država nastalih na prostoru   bivše Jugoslavije, i naravno  to se odnosi i na BiH i da oni koji budu odlučivali o tome ko će biti članovi buduće Komisije  će voditi računa o tome da to zaista budu osobe čiji su  kredibilitet  i moralne vrijednosti  nesporne na području cijele  bivše Jugoslavije.

PAN RADIO: Da li će činjenice koje utvrdi Komisija biti dijeljene sa sudskom vlašću?

BORKA RUDIĆ: Bilo je jako puno pitanja i u procesu rasprave o statutu Rekoma  da li  Rekom zadire u oblast pravosuđa, da li će to biti neka vrsta nadomjestka  onome što rade pravosudne institucije. Treba jasno reći  da ono što je mandat Rekoma i ono što radi pravosuđe nisu ista pitanja  te ta dva pristupa razjašnjavanja događaja iz prošlosti jedan drugog nadopunjavaju . Ono što bude Rekom radio može samo da koristi ili će moći koristiti pravosuđu. Nerealno je očekivati da se svi oni koji su sudjelovali u ratnim zločinima, koji su počinili ratne zločine procesuiraju  ali je realno očekivati da se istina o tome utvrdi kroz Rekom i da se imenovanje osoba koje su sudjelovale u događajima koji u sebi imaju elemente krivičnih djela ratnog zločina i drugih djela  ratnih zločina  prema međunarodnim standardima zaista identifikuju i da se  o tome sazna puna istina. To će biti satisfakcija za žrtve a spiskovi  stradalih će se raditi u skladu sa Statutom Rekoma  i vjerujem da će biti na raspolaganju ne samo pravosuđu nego kompletnoj javnosti na području  bivše Jugoslavije.

PAN RADIO: Koje organizacije i pojedinci čine danas ogranak Koalicije za Rekom u BiH?

BORKA RUDIĆ: Pa u BiH ima više od 200 članica, pojedinaca i organizacija,  tu su organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, organizacije koje okupljaju žrtve, organizacije koje se bave pitanjima mladih,  zaštite ženskih ljudskih prava, novinari, poznati nezavisni intelektualci, udruženja novinara... Dakle, jedan vrlo širok spektar organizacija civilnog društva, i pojedinaca koji su dali  podršku osnivanju Rekoma i koji su  aktivno sudjelovali i sad aktivno sudjeluju  u procesu zagovaranja formiranja komisije na nivou bivše Jugoslavije.  Spisak je jako veliki, on je dostupan na veb sajtu  Koalicije  za Rekom tako da se građani mogu informisati o članicama ali ono što je jako bitno jeste da  tu ima i udruženja logoraša, ima udruženja žrtava rata, organizacija koje se bave postratnim traumama, koje se bave  određenim segmentima tranzicijske pravde i mislim da je to jedna respektabilna grupa nevladinih organizacija  koje mogu da budu resurs za sve ono što Komisija bude radila na prostoru  bivše Jugoslavije i BiH ukoliko dođe do njenog formiranja a ja mislim  i nadam se da hoće.

PAN RADIO: U kojoj mjeri će proces zagovaranja u BiH, obzirom na našu administrativnu strukturu biti kompleksniji i  zahtjevniji nego u susjednim zemljama?

BORKA RUDIĆ: Možda će našim zagovaračima biti teže nego što je to  drugima  gdje su zemlje bivše Jugoslavije na drugi način ustavno uređene ali ono što je jako važno je da članice Koalicije za Rekom iz BiH žele da se proces vodi na svim dijelovima  BiH, da se ravnopravno razgovara sa predstavnicima  svih naroda, svih političkih partija,  svih interesnih grupa,  sa predstavnicima svih udruženja i da će zapravo biti jako važno da osobe poput Dine Mustafića i Zdravka  Grebe  dođu do onih osoba koje mogu donijeti odluku  bez obzira kojem narodu pripadaju i u kojem dijelu BiH žive.  Ovi ljudi su osobe koje su cijenjene na cijelom području  BiH, nemaju nikakvih predrasuda, niti o njima, vjerujem, postoje predrasude. Mislim da će taj proces biti teži jer treba razgovarati i sa državnim nivoom vlasti, entitetskim nivoima, sa kantonalnim nivoima, sa vlastima u Brčko distriktu,  ali u svakom slučaju, mi imamo osobe u koje imamo puno povjerenje i koje su sposobne da o ovoj temi kompetentno razgovaraju sa nosiocima najviših političkih funkcija.

Share

Komentari   

 
0 #1 Milos 13-03-2012 20:56
Kad je pocela prica o Rekomu, htio sam da se kao pojedinac prikljucim Koaliciji. Ideja je izgledala dobra i vazna za ovu zemlju. Sad sam izgubio vjeru jer izgleda da je i ovdje samo novac bio u pitanju. Procitao sam pazljivo intervju i volio bih da nisam u pravu.
Hoce li neko pokrenuti nesto u cemu samo lova nece bitna ili igra za interese jedne strane, da sve to djeluje posteno i plemenito.
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik