Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
You are here Tekstovi Intervju Inat je uzaludan, potrebno je da razgovaramo

Inat je uzaludan, potrebno je da razgovaramo

Objektivne okolnosti, opravdanja ili pak nezadovoljstvo uz primedbe da se treba, može i mora drugačije su termini kojima se najčešće brani ili kritikuje, sve kada se i u Zvorniku u razgovoru sa Srbima i Bošnjacima pomene istorija, spomenici, datumi koji se obilježavaju, nazivi ulica. Nije teško zaključiti da je rat razorio i zajednička sjećanja, mada se način na koji se u Zvorniku obilježava i pamti prošlost, smatra veoma značajnim. Nazivi ulica i naselja  su menjani i vraćeni na staro u sredinama u koje su se vratili Bošnjaci.

Predsednik SO Zvornik Nedim Čivić  ne vidi mogućnost da podršku u lokalnom parlamentu dobiju predlozi Bošnjaka.

-Sa ovog aspekta, kao predsednik SO i kao Bošnjak, i prije svega kao čovjek, mislim da Zvornik i ova lokalna zajednica ne posvećuju dovoljno pažnje prošlosti i našim velikanima. Mi smo nekoliko puta ukazivali na to da ovde nije dobro. Da nakon toliko godina od  nesretnog rata koji smo imali na ovim prostorima, da se neke nove vrednosti samo jednog naroda forsiraju.To nije dobro, naravno nije dobro za budućnost naše djece. Mislim da je poslednji rat koji se desio na ovim prostorima, izopačio situaciju i donio vrednovanje nekih novih vrednosti. Ako krenemo danas ulicama grada Zvornika, nećemo videti ni jednu ulicu koja nosi naziv nekoga iz značajne prošlosti grada Zvornika, ne samo Zvornika nego i države BiH i entiteta RS i tako dalje. Zaista ne mogu biti zadovoljan ovim.

Da li su Bošnjaci pokretali inicijative za promene naziva ulica?

-Pa naravno. Ja sam odbornik u ovom poslednjem sazivu. U prijašnjem sazivu dolazilo je  do inicijativa o promeni naziva ulica i opet nažalost, moram podvući, desila se, slobodno mogu reći, diskriminacija nad jednim narodom. Nešto što je stolećima ovde, neke ulice koje su nosile nazive, navešću jedan primer: naša lijepa Beksuja više nije Beksuja nego je ulica Srpskih dobrovoljaca, a znamo da su u tom dijelu grada starosedeoci, gradjani Bošnjačke nacionalnosti. Bilo je tih inicijativa. Na žalost, mi moramo  sagledati jedno stanje i odnos snaga u lokalnoj skupštini grada Zvornika i videćemo da od 31 odbornika, 3 su iz reda bošnjačkog naroda, ostali su iz reda srpskog  naroda . Ovde se postavlja jedno jasno pitanje mogućnosti da nešto što  predlože bošnjački odbornici zaista dobije podršku i da se sprovede u djelo.To za sada ne vidim u skorijoj budućnosti. Ovde se pokušava sve prilagoditi jednom narodu.

Kažete da diskriminaciju osećate i kada su upitanju spomen obeležja. Koje su Vam glavne zamerke?

-Mi ćemo vrlo brzo pokrenuti jednu inicijativu, tražimo u gradskoj zoni jedan prostor u kome će se graditi jedan spomenik bošnjačkim žrtvama. Mi imamo po ruralnim sredinama mnogo spomenika, koji oslikavaju jedno stanje ljudi koji su stradali u toku ovog rata na svim stranama ovde. Medjutim jedno centralno spomen-obilježje bošnjačkog naroda ne postoji ovde u gradu Zvorniku, dok postoji  za gradjane srpskog naroda i to je dobro. Svaki narod treba da, da ne bih bio pogrešno shvaćen, neguje svoju tradiciju, nekakve svoje junake. Da, ali moramo znati da ne smijemo dozvoliti da diskriminišemo  drugi narod u pravu na sjećanje i spomen obilježja. Evo, ja ću vam navesti, na sednici SO u januaru i doneli smo odluku o davanju saglasnosti na spomenike. Tu su spomenici iz reda  srpskog naroda. Ni jedan, ni jedno spomen obilježje od značaja za opštinu Zvornik nije spomen obilježje bošnjačkog naroda. To je na neki način diskriminacija i nakon 20.godina posle rata u BiH da delimo žrtve. Žrtve imaju pravo da ih priznajemo i žrtva je samo žrtva. Ne smemo deliti žrtve na bošnjačke, srpske, hrvatske... oni su ipak stradali u ovom ratu i njihovo stradanje treba obilježiti.

Koliko su do sada donesene odluke o spomenicima  u skladu sa Zakonom?

-Na nivou RS imamo Zakon i decidno i jasno je propisano ko, gde i šta može graditi. Lista spomenika opstine Zvornik jeste u skladu sa Zakonom. U Zakonu je rečeno i sa kime se konsultuje i ko je predlagač. To su Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu i Udruženjem ratnih, vojnih invalida RS, Udruženje  porodica  poginulih boraca. Ja sam rodjen u ovom gradu, nakon rata došao sam ovdje sa svojom djecom, želim da živim ovdje. Ovo je moj grad. Možete misliti kako se ja kao čovjek osećam. Uz dužno uvažavanje mi nemamo ništa protiv, mi podržavamo inicijativu i treba jedan narod da obeležava i veliča svoje junake, ali ne smete i nije lepo da se to onemogućava jednom drugom narodu.

Kakvo je vaše vidjenje obilježavanja značajnih datuma u RS, pa i u Federaciji BiH?

-Široko pitanje, ako uzmemo teritoriju BiH i veike datume od značaja. Mislim da se inatimo, da sve ovo nije dobro. Sve ove datume treba staviti na jedan sto, dovesti ključne ljude u BiH, napokon da napravimo jedno zrelo bosansko društvo koje će značajne datume svih naroda u BiH obilježavati na cijeloj njenoj teritoriju.  Ako  je 9. janura  Dan Republike Srpske (RS) koji ja ne doživljavam kao neko ko je gradjanin  ove RS, onda svi mi treba da se zapitamo zašto. Onda tu je Dan državnosti BiH. Državnost naše države u RS srpski narod ne doživljava tako. Trebamo se zapitati zašto je to tako. Ja ovde kao mlad čovek želim da se konačno otvori pitanje tih značajnih datuma. Uzaludno je to što mi na neki način prkosimo jedni drugima. Mi ne želimo obilježavati 9. januar, ne kao Dan državnosti. Konačno jednom moramo stati na tlo, kao u sportu na loptu, jednom krajnje ozbiljno doneti  zakon na nivou BiH, pa i Entiteta, ali to se mora prilagoditi, ponavljam da svi narodi osjećaju to nešto.

Kako je to na lokalnom nivou, u opštini Zvornik?

-Kad uzmete i krenete od samog grba opštine, ponovo je tu po meni diskriminatorski, samo ćete videti tu simbole jednog naroda. Mislim da to nije dobro. Tu su i datumi koji su utvrđeni u toku rata mimo mogućnosti da  pitate jedan narod, i to je potrajalo i do danas u postratnom periodu. Gradjani srpske nacionalnosti uvijek su imali veći broj svojih predstavnika u Skupštini opštine Zvornik. Zbog toga su bošnjački  odbornici u Skupštini u nemogućnosti da išta promene.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik