Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Stranica za istinu - Šesta emisija

El. pošta Štampa PDF

Stranica za istinu – Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

U prethodnim emisijama istraživali smo kakva sjećanja na godine rata i poratne obnove svakodnevnice nose naši susjedi, obični građani Bijeljine i Zvornika. Tražili smo primjere humanosti i dobrote u vremenu zla, pomirenja i suživota,  pozitivnih razmišljanja o budućnosti.
Danas se nanovo bavimo onim što nas spaja, a to je nažalost  i stradanje. U ovoj emisiji govore žrtve rata, osobe koje su izgubile svoje najmilije, a takvih je mnogo i u Zvorniku i u Bijeljini, bilo da su u ovim gradovima živjeli ili su se u njih doselili tokom godina rata. 

 

 

Dakle, otvaramo još jednom prostor za slušanje istinu i pomirenje, a u njemu virtuelno spajamo muškarce i žene koji su u ratu izgubii najmilije. Neki od njih možda nikada neće dočekati pravdu  pred sudom,  a  minimum pravde i razumijevanja jeste da ih saslušamo,  kao velika neizabrana porota.

Đulsuma Memišević iz Bijeljine imala je miran život, sve do proljeća ’92. godine. U julu 92. izgubila je dva rođaka  i od tada čeka na istinu.

Smilja Mitrović  takođe je Bijeljinka, Đulsemu vjerovatno i ne poznaje iako dijele slično sudbinu. Smilja 18 godina pokušava da sazna šta se dogodilo sa njenim sinom Draganom, svršenim srednjoškolcem koji je 1994. godine regrutovan na ratište Zapadne Krajine.

Milivoje Marković iz Zvornika  četiri godine bio je učesnik rata. U ratu je izgubio oca. Smatra da je rat na sve u BiH ostavio  teške posljedice, a posebno je važno suočiti se sa istinom, da se rat više nikad ne ponovi: 

Mirsad  Okić iz Zvornika svjedoči o svom gubitku.

Posebno je bolno sjećanje Suvade Selimović, iz Djulića kod Zvornika. U jednom danu izgubila je i muža i više rodjaka. Miran život promenio se preko noći.

Sudbina Petre Mijanović iz Zvornika, koja je živela u Srednjem kod Sarajeva,  slična je Suvadinoj. Izgubila je  najbližu rodbinu.

Proces pomirenja traži utvrđivanje istine, a žrtve imaju pravo na pravdu. Mnogo je onih, koji kao naši sagovornici, žele da znaju istinu, čak i kada formalno pravda ne može da bude  zadovoljena. Za njih bi i sama istina bila pravda.
Bijeljinka Satbera Ferhatbegović je od avgusta 1992. do 2003. godine tražila brata. Prvo u nadi da je živ, a onda na eshumacijama, da kostima svoga brata da dostojan grob sa imenom i prezimenom.

Ruža Đurić iz Bara kod Tuzle na samom početku rata izgubila je dva sina i muža. Poginuli su 15. maja u tuzlanskoj koloni na Brčanskoj malti. 

Glas žrtava nije samo priča o patnji, žrtve treba da govore jer imaju pravo na istinu i pravdu. Ujedno, one su te koje nas najviše opominju koliko je rat bio strašan i koliko je  pomirenje važno.

Emisiju u mp3 formatu možete preuzeti ovdje.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik