Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Stranica za istinu - Četvrta emisija

El. pošta Štampa PDF

Stranica za istinu – Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

Zajednička emisija Radio Osvita i Pan Radija. Bijeljina i Zvornik 20 godina poslije – Ispričane i neispričane priče o ratu u našem susjedstvu. Dobro i zlo, rat i suživot, istina i pomirenje, prostor da ispričamo i da slušamo, male a velike istine o ratu u BiH.


 

Posebnost naše emisije je što u njoj otvaramo prostor za priče običnih ljudi, njihove ratne sudbine i razmišljanja o istini i pomirenju. Danas su to Sead Hambiralović, novinar i umjetnik iz Zvornika i Idriz Hujdurović, najstariji aktivista udruženja građana "Povratak i održivi ostanak" iz Bijeljine koji iskustvom svojih 88-godina pokušava da razumije šta se to u Bijeljini dogodilo i šta nam je dalje činiti.

Sead Hambiralović je izbegao iz Zvornika 1992.godine, a put ga je vodio prvo u Norvešku, pa u Švedsku, gdje i danas živi. Često dolazi u Zvornik,  nošen uspomenama. Prije rata bio je glavni i odgovorni urednik fabričkog lista tvornice glinice “Birač”, a u slobodno vrijeme je slikar i pisac. Sead Hambiralović je sve kroz šta je prošao i doživio pretočio u knjigu koja je u junu ove godine objavljena. Knjiga nosi naziv “Bijeli cvijet iznad grada”, imena  likovima su izmišljena ali su zato svi dogadjaji istiniti. Njegovu priču zabilježila je Dragana Jašić, novinarka Radio Osvita.

Idriz Hujdurović, vitalan 88-godišnjak, najstariji je član ugledne bijeljinske porodice Hujdurović. I danas je uticajan među svojim sugrađanima i srpske i bošnjačke populacije. Preživio je dva rata: jedan svjetski i ovaj drugi, bosanski. Ratovi su pustošili porodicu Hujdurović – u drugom svjetskom ratu Idrizu je ubijen otac. U ratu 92-95. izgubio je sina i ženu koji su u izbjeglištu umrli prirodnom smrću. Priču o Idrizu pripremila je Ljilja Lukić, novinarka Pan radija.

 

 

Emisiju u mp3 formatu možete preuzeti ovdje.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik