Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Pravdom do pomirenja - Sedma emisija

El. pošta Štampa PDF

Pravdom do pomirenja – Kad prošlost počinje od danas - Sedma emisija

 

U BiH sjećanja su selektivna i nacionalno određena.  Zajednički slavimo samo  dva praznika, Novu godinu i 1, maj, praznik rada. Svi ostali praznici predmet su sporenja, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou. Slično je sa nazivima ulica, javnih ustanova, spomenicima.

 

U prošloj emisiji  naši sagovornici su iznijeli mišljenje da i u Bijeljini i u Zvorniku prošlost počinje od danas, u kulturi sjećanja koju su kreirale političke elite koje su na vlast došle devedesetih. Da li će brisanjem iz javnih obilježja imena i identiteta Bošnjaka u Zvorniku doći i do brisanja bogate istorije ovoga grada, pitanje je koje danas otvara sa svojim sagovornicima  novinarka Radio Osvita, Dragana Jašić.

Zašto je u zemlji sa najvećom stopom nezaposlenosti mladih, čak preko 60%, najbitnije političko pitanje utvrđivanje naziva ulica, istraživali smo   i u Bijeljini i u Zvorniku.

 

Za emisiju Stranica za istinu danas govore: Zoran Ivanović, profesor istorije iz Zvornika, Ljiljana Toholj, službenica turističke organizacije Zvornika, Ahmet Grahić, predsjednik udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Zvornika,  Mirsad Okić  i Goran Obradović, odbornik u Skupštini opštine Zvornika, Dragan Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina i Sadik Pazarac, novinar i publicista iz Bijeljine

 

U Bijeljini pitanje naziva ulica i trgova otvarano je više puta i konsenzus nikada nije postignut. Sadik Pazarac, novinar i profesor u penziji, podsjeća Bijeljince  koje je sve nazive nosila ulica koja se danas zove Karađorđeva, kao ilustrativan primjer kako je svaka nova generacija brisala tragove prethodne, od doba Otomanske imperije, do danas. Kao nepravdu doživljava brisanje sa ulica imena znamenitih Bošnjaka, koja, uprkos zahtjevima bošnjačke zajednice, nisu ni do danas vraćena.

Promjene naziva ulica i njihov značaj za kulturu sjećanja u Bijeljini, predsjednik gradske Skupštine Dragan Đurđević, objašnjava administrativnim procedurama, praktično odbijajući da ovaj problem u gradu i postoji.

 

Audio snimak emisije:

 

Emisiju u mp3 formatu možete preuzeti OVDJE

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik