Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Pravdom do pomirenja - Deveta emisija

El. pošta Štampa PDF

Pravdom do pomirenja - Kad škola razdvaja – deveta emisija

Obrazovanje i učenje je osnov za razvoj svakog čovjeka i njegovo osnovno ljudsko pravo. Stoga se kvalitet života u jednoj zajednici mjeri i mogućnošću obrazovanja za svakog njenog člana, bez obzira kojoj naciji i društvenom sloju pripadao.

U današnjoj emisiji Stranica za istinu – pravdom do pomirenja bavimo se ostvarivanjem  prava na obrazovanje.

U Zvorniku i Bijeljini  djeca svih nacionalnosti školuju se zajedno. Prakse dvije škole pod jednim krovom nikada nije bilo a u kojoj mjeri su pripadnici malobrojnijeg naroda, Bošnjaci, zadovoljni mogućnošću da se školuju i zadrže svoj kulturološki i nacionalni identitet, istraživale su Dragana Jašić i Ljilja Lukić.

Sudeći po izjavama sagovornika, prigovora i problema manje je u Bijeljini nego u Zvorniku, ali, dugoročno, na pitanje koje će posljedice imati činjenica da učenici koji sjede u istim školskim klupama, uče gradivo po različitom nastavnom programu, niko nije imao potpuni odgovor, osim da je nastavni program u sferi politike.

Najčešće kao probleme sa kojima se susreću gradjani u zvorničkoj opštini navode se zapošljavanje, ostvarenje zdravstvene zaštite, ali i obrazovanje.

Podaci govore da u zvorničkoj opštini osnovno i srednje obrazovanje pohadja oko 5900 učenika, od čega je oko 5 hiljada spske i 900 bošnjačke nacionalnosti. Od ovog broja osnovnim obrazovanjem je obuhvaćeno oko 4200 djaka, a srednjim 1700.

Kako na obrazovni proces gledaju u zvorničkoj opštini, u udruženjima povratnika i u osnovnim školama čućemo u djelu emisije koju realizuje radio Osvit.  Sagovornici Dragani Jašić, novinarki radija Osvit su Milan Cvijetinović, Hasan Grebić, Omer Selimović, Radomir Petrović i Sanja Kalajdžić.

Huso Zečkanović, zamjenik gradonačelnika u Bijeljini i predsjednik multietničkog savjeta mjesne zajednice Janja za Pan radio kaže da bošnjačka djeca od 2005. godine nesmetano imaju posebnu nastavu za nacionalnu grupu predmeta i smatra da Bošnjaci u Bijeljini neometano ostvaruju pravo na obrazovanje. Specifičnost Bijeljine je što u najvećem bošnjačkom naselju Janja, pored osnovne postoji i srednja škola. Sa Husom Zečkanovićem razgovarala je Ljilja Lukić.

 

Slijedi audio zapis emisije:

 

Emisiju u mp3 formatu možete preuzeti OVDJE

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik