Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mir počinje lokalno - Deveta emisija

El. pošta Štampa PDF

Ovo je još jedna emisija „Stranica za istinu –  Mir počinje lokalno“ u kojoj se bavimo sudbinama  običnih ljudi u ratu. U prošloj emisiji smo vam predstavili inicijativu osnivanja ženskog suda, na tribini kojoj su prisustvovale žene koje su govorile o svojim patnjama koje su prošle tokom rata.

 

Ovaj put vam predstavljamo jednu od žrtvi, koja je tada saznala za inicijativu o osnivanju ženskog suda.  Ovo  je priča o Zvorničanki Anđi Obradović, ženi ratnom zatvoreniku. Zarobljena je prilikom vojne akcije na Novo selo 17. septembra 1992. godine od strane TO Kamenice.


Nepunih pola godine prije početka rata, tačnije janura 1992.godine, Anđa Obradović se u svojoj 36.godini, udaje.  Rat je zatiče u mjesnoj zajednici Novo Selo u zvornničkoj opštini, gdje je tek otpočela bračnu zajednicu kao mlada nevjesta.  Prije udaje  živjela je u Petkovcima i radila u poznatoj zvorničkoj fabrici veza “Vezionica”. Petkovci su selo sjeverno od Zvornika ka Tuzli, a Novo Selo gdje se udaje, južno niz Drinu. Život kakav je Anđa priželjkivala udajom, ubrzo će dobiti tragične obrte. Za ta vremena, bračnu zajednicu je započela neuobičajeno, u svojim poznim životnim godinama. Ispostaviće se da se to poklapa sa samim početkom rata. Ni do danas nije našla razumjevanje države.

 

 

Emisiju u mp3 formatu možete preuzeti OVDJE

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik