Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mir počinje lokalno - Sedma emisija

El. pošta Štampa PDF

Još dvije priče, biće sačuvane od zaborava i nadamo se u svakom pojedincu podstaći nadu u bolji život obojen mirom i spokojstvom. Priče običnih ljudi o tome šta su doživjeli i kako su preživjeli nesrećni rat sa početka devedesetih u Bosni, svjedočanstvo su jednog dijela istorije. Ispričane na ovaj način biće sačuvane za naredne generacije. Svaki novi podatak i otvoreni  razgovor treba ostvariti zbog budućnosti, budućnosti bez etničkih podjela među ljudima. Koliko zapravo znamo o skorijoj prošlosti, neopterećeni ružnim predrasudama, mada još uvijek sa maglovitim uspomenama na ratna vremena.

 

Današnje dvije priče govore o dvije različite sudbine. Svoju ratnu priču čućemo od Mehmeda Djezića iz Janje u bijeljinskoj opštini i Verice Radović iz Zvornika.


Mehmed Djezić je sa porodicom tokom rata bio u Janji nadomak Bijeljine, iščekujući svakim danom kada će doći red na njih da napuste kuću i Janju. I taj dan je došao. Desilo se to septembra 1994.godine. Odlazak iz Janje značio je i njegovo razdvajanje od porodice. Mehmed  Djezić je narednih 11 mjeseci bio zarobljenik logora Batković kod Bijeljine. Za tadašnjih 5 hiljada maraka uspjeva da obezbjedi bježanje iz logora. Preko Madjarske i Hrvatske, vraća se u Bosnu i ženu sa djecom nalazi u Gračanici krajem 1995.godine. U Janju su se vratili 1999.godine  i tu i danas žive.


Verica Radović je udovica i samohrana majka iz Zvornika. Početak rata i gubitak muža dramatično su  preokrenuli Veričin život. Ostala je bez muža, sa dvoje male djece, a ubrzo i bez krova nad glavom. U sjećanju joj je uvjek rečenica njene starije kćerke, da bi bilo bolje da je ostala bez majke, a ne bez oca. Vericin muž Rade Radović - vozač saniteta, je jedna od prvih žrtava rata u Zvorniku. Poginuo je u humanitarnoj misiji 9. aprila 1992.godine žureći da stigne kako bi spasao život ne pacijenta, već ranjenika.

 

 

Emisiju u mp3 formatu možete skinuti ovdje

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik