Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mir počinje lokalno - Šesta emisija

El. pošta Štampa PDF

Poslušajte još dvije  priče o običnim ljudima koje ne vidite u novinskim naslovima.

 

Za proces prevazilaženja i izlječenja traume, potrebna je vježba i stalno učenje bolje komunikacije, da bismo postigli pomirenje sami sa sobom i svojom okolinom. To prije svega jer komunikacija nije samo davanje informacije već i primanje, naročito onih informacija koje mijenjaju naše mišljenje koje je često obojeno predrasudama. Zbog toga je važno da da sagledamo situaciju iz perspektive drugog i tako razvijemo novi odnos koji će nam pomoći da vidimo stvari i u drugom svjetlu, svjetlu koje će u nama podstaći nadu u bolji život obojen mirom  i spokojstvom.

Današnje dvije priče su upravo ilustracija koja pokazuje važnost komunikacije u postizanju uzajamnog razumijevanja. Ovaj put o svom životu pričaju Danica Radović iz Zvornika i Hava Huremović iz Bijeljine. Danicu Radović domaćicu,  rat je zatekao u Jardanu u zvorničkoj opštini, mjestu u kojem je živjela i danas živi. Danica Radović osjeća da bi joj riječi utjehe pomogle da se ne osjeća sama i ostavljena, da razvije,  komunikaciju sa komšijama druge nacionalnosti. Jer kako kaže Danica još uvijek ne može da priča sa Bošnjacima, komšijama iz okruženja, traume su još uvjek žive i jake.Hava Huremović iz Janje kod Bijeljine danas je nastavnica u penziji, zadovoljna majka i  baka.    
Slično Danici i Hava Huremović svojom pričom potvrđuje da svima koji su preživjeli traume ratnog perioda, treba pomoći i vremena da se prilagode i reintegrišu u društvo.
Obje  naše sagovornice osjećaju da im je potrebno da nauče kako da prevazidju bol koja ih prati i ostvare  pomirenje sa sobom i društvom.

 

 

 

Emisiju u mp3 formatu možete preuzeti ovdje

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik