Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mir počinje lokalno - Peta emisija

El. pošta Štampa PDF

Danas u emisiji donosimo zapis sa susreta žena održanog u Bijeljini, na temu mira i tranzicijske pravde uz učešće 15-tak građana ovoga grada, uglavnom žena, aktivistkinja nevladinih organuzacija, osoba iz medija i žena zainteresovanih za unapređenje procesa izgradnje mira.

Dva pitanja su bila ključna u diskusiji: da li je mir samo ako se ne puca i šta bi za izgradnju mira značilo provođenje procesa tranzicione pravde. U dvosatnoj raspravi većina učesnica složila se da je u izgradnji mira napredak postignut ali da su podjele i dalje velike, a da još mnoge rane rata nisu zacijelile, složila se većina učesnica.

Jedna od učesnica Marija Berzjak Sredojević, Bijeljinka, Hrvatica po nacionalnosti sa našim slušaocima podijelila je neke detalje svojih stradanja tokom godina rata i sadašnja razmišljanja o suživotu i izgradnji mira. Marija je živjela u mješovitom braku i ne dijeli ljude prema nacionalnoj priipadnosti i smatra da nas nacija ne određuje.

Slavica Antić, profesorica u penziji je cijeli rat provela u Sarajevu, a tek 2000-te doselila u Bijeljinu, pričala je o godinama rada tokom rata u školi u Sarajevu i važnosti da se danas obijelježe mjesta stradanja svih žrtava.

Da nacionalne i teritorijalne podjele uspostavljene u ratu često nisu važile u svakodnevnom životu potvrđuje priča Momirke, farmaceutske radnice koja je izbjegla iz Sarajeva. Po dolasku u Bijeljinu prvo radno mjesto dobila je u Janji, multietničkoj sredini. Ona smatra da je zapošljavanje ključ u prevazilaženju nacionalnih podjela.

Dragana Petrić, aktivistkinja Organizacije žena „Lara“ imala je svega 10 godina kad je počeo rat. Ona na taj period nema teška sjećanja, i što se nje tiče, za nju je stanje u kojem živi sada apsolutni mir.

Vedrana Subotić, diplomirana politikologija, kao aktivistkinja Helsinškog odbora direktno se bavi promocijom ljudskih prava. Vedrana smatra da je suočavanje sa prošlošću važno posebno zbog mladih generacija koje su izuzetno nacionalno ostrašćene.

Sadik Pazarac, dugogodišnji aktivista Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, publicista i novinar smatra da je za budućnost BiH veoma važno provesti do kraja proces tranzicijske pravde.

Aleksandra Letić, programska menadžerica Helsinškog odbora članica je radne grupe pri Savjetu ministara za izradu Nacrta strategije tranzicijske pravde u BiH. Usvajanje i provođenje Strategije tranzicijske pravde smatra bitnim za vlastitu budućnost i budućnost svih građana BiH bez obzira na tvrdnje i stavove da je za rat u BiH odgovorna  i međunarodna  zajednica. Aleksandra ne želi da zaboravi da su u Bijeljini, 6 kilometara od centra grada ljudi zatvarani i mučeni.

 

 

 

Emisiju u mp3 formatu možete preuzeti ovdje

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik