Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mir počinje lokalno - Četvrta emisija

El. pošta Štampa PDF

Još dvije priče čućete u ovoj  emisiji „Stranica za istinu –  Mir počinje lokalno“.  Bolne su priče o ratnom zlu u sjećanjima na godine rata Ružice i Sakiba. Koliko god ih sudbina nije štedjela, toliko god su oni u svojim pričama našli snage i razumjevanja. Pričali su prisjećaju se kako vremena zla iz kojeg su izašli sa bolnim uspomenama, tako i nekog drugačijeg vremena punog životnog optimizma  i dobrih ljudi.

 


Ružica, tako je željela da je kratko zovemo samo imenom, sa 32. godine postala je izbjeglica, maja 1992.godine pobjegavši iz Tuzle,  a već naredne godine u svojoj 33. i ratna udovica. Danas živi i radi u Bijeljini i kaže da je ponosna majka i baka.


Novinari su uglavnom u poziciji da prikupljaju, bilježe i od zaborava sačuvaju životne priče drugih. U pisanju takvih svjedočenja moraju da zadrže osjećanja samo za sebe. Teško je kada pišete o sudbini ljudi koje susrećete, a sličnu sudbinu ste i sami doživjeli. Zbog toga se priča Sakiba Smailovića iz Srebrenice ne razlikuje od priče mnogih sa ovih prostora, koji su izgubili nekog od najrodjenijih. Ovu priču čini jedinstvenim to što ona govori o sudbini novinara sa početka rata 1992.godine. Dvojici braće Smailović novinarima, Sakibu u Srebrenici, a Kijašifu u Zvorniku, oba  tada dopisnika sarajevskih novina „Oslobodjenje“, kojima je sudbina odredila drugačije puteve.

 

 

 

Emisiju u mp3 formatu možete preuzeti ovdje

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik