Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mir počinje lokalno - Treća emisija

El. pošta Štampa PDF

Danas donosimo priču Stake Petrović, ratne udovice iz Zvornika, čija sudbina otvara i pitanje koliko je važno, a to ne činimo, liječiti posljedice rata.
Drugi naš sagovornnik je Mirza Junuzović, aktivista “Preporoda” iz Bijeljine, koji je zbog rata dva puta, u različitim školama i zemljama, pohađao drugi razred gimnazije. Njegova priča je još jedan isječak iz života Bošnjaka u Bijeljini, u godinama rata, i gotovo je tipična. 

 

Staka Petrović je danas predsjednica Opštinske Organzacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Zvorniku. Njena priča počinje  26. maja 1992. godine kada joj je nedaleko od njene kuće u Kiseljaku, ubijen muž. Pamti da je sa rijetkim ženama ostala u selu, a njena djeca, tek školskog uzrasta, bila su u Beogradu. Taj dan kada je vidjela muža mrtvog, Staka pamti kao da se sve juče dogodilo.Mirza Junuzović je Bijeljinac u punom smislu te riječi. Jer, mogao je da živi u Austriji ili  u Sarajevu. Međutim, po završetku rata, želio je samo jedno, da se vrati kući i živi u Bijeljini u kojoj je proveo djetinjstvo i rane tinejdžerske godine. Kada je rat počeo, Mirza je pohađao sedmi razred osnovne škole. Ratnih godina provedenih u Bijeljini Mirza se sjeća kao „stresnih”: “Nismo znali da li ćemo dočekati jutro u svojoj kući, moja majka je dobila otkaz i nismo imali nikakvih primanja..” Kao najteži trenutak u ratu Mirza pamti veče kada je odveden njegov otac. Dva mjeseca on, majka i brat nisu znali šta se s njim dogodilo.

 

 

 

 

Emisiju u mp3 formatu možete preuzeti ovdje

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik