Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Istina, pravda, pomirenje - Šesta emisija

El. pošta Štampa PDF

Da li nam je nakon vremena trauma došlo vrijeme dostojno života čovjeka? Svaki psihoterapeut danas će preporučiti za sve koji su preživeli strahote  rata, da je najbolji lek da se okrenu  budućnosti,  a da taj deo prošlosti  zaborave. Kad bi to bilo tako lako. Jer ukoliko o  ratu danas  pričate sa običnim  čovekom, čućete od svakog drugog da mogu oprostiti, ali ne i zaboraviti. Osobe koje su stradale tokom rata najbolje znaju sve negativnosti koje nosi rat, i svojim pozitivnim stavovima mogu biti glasnici pomirenja.

Na koji  način i kroz koje aktivnosti u  svojim lokalnim sredinama, udruženja  rade na izgradnji mira i pomirenja, o tome danas u emisiji koju u ovoj poslednjoj zajedničkoj emisiji radija Osvita iz Zvornika i Pan radija iz Bijeljina razgovaramo sa predsednciima udruženja žrtava i  porodica poginulih i nestalih lica. U emisiji iz serijala  zajedničkih emisija radija Osvit i i Pan - "Istina, pravda, pomirenje" govore  predsednici udruženja iz Zvornika i Bijeljine. Iz Bijeljine u ovoj emisiji govori Mehmed Djezić, predsednik Udruženja logoraša Bijeljina i Janja, a iz Zvornika Milivoje Marković predsjednik Skupštine  Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Zvorniku  i Ahmet Grahić predsednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik sa sjedištem u Tuzli.

Ne postoji jednostavan popis utvrđenih potreba koje imaju žrtve rata. Teško je reći da žrtvi rata može biti u potpunosti nadoknađeno ono što je izgubila kada govorimo o žrtvama zatvora, mučenja, silovanja, porodicama poginulih. No, ono što ne može biti ostavljeno na žrtvi je društvena dimenzija njegove traume. Nažalost, žrtve su marginalizirane u okviru kaznenopravnog sistema i njihova uloga je ograničena na proces svjedočenja. Udruženje logoraša Bijeljina - Janja okuplja Bošnjake iz Semberije koji su tokom rata boravili u zlogasnom logoru u Batkoviću, te logorima na planini Majevica i Loparama.  Osnovni zadatak Udruženja je da se sazna istina o stradanjima Bošnjaka u ovim logorima i da ostvare svoja prava kao civilne žrtve rata.  Prema podacima Udruženja, kroz ove logore prošlo je najmanje 1.000 Bošnjaka iz Bijeljine i Janje, a živote u njima izgubilo je između 30 i 50 civila.
Mehmed Đezić, predsjednik Udruženja logoraša Bjeljina-Janja i član Komisije za istinu i pomirenje opštine Bjeljina, predstaviće ovo udruženje i rad na utvrdivanju istine u prilogu radija Pan iz Bijeljine koji je uredila Marija Mićko.   

Postoje različiti načini na koji društvo može doprinijeti procesu pomirenja. Idealno pomirenje je proces
suočavanja sa prošlosti i pokušaj postavljanja temelja za budućnost. U praksi pomirenje je vrlo krivudav put, ovaj proces funkcionira kako na individualnoj i društvenoj razini. Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Zvorniku osnovana je 1998. godine. Marković je istakao da ova organizacije traži još 24 pripadnika Vojske RS i više od 30 nestalih civila . On je izrazio nadu da će formiranje jedinstvene baze podataka pomoći svim organizacijama da što prije pronađu žrtve rata i na taj način u velikoj mjeri doprinjeti procesu izgradnje mira i povjerenja između tri naroda.  Za ovih četrnaest godina Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila stekla je ugled i postigla zavidan profesionalizam u radu  istakjao je Milivoje Marković predsjednik Skupštine.

Teško je zaboraviti, rane i traume, gubitak članova porodice, jezive slike zločina… Pojam žrtve  rata obuhvata veliki broj ljudi. Svi smo bili u prilici da se suočavamo sa sopstvenim strahovima, različitim osjećajima, potrebama i mislima i doživljavamo i fizičke i psihičke trauma. Udruženje porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik osnovano je 1996. godine kao nevladina i nestranačka organizacija sa sjedištem u Tuzli. Članovi Udruženja su svi članovi porodica zarobljenih i nestalih lica sa područja opštine Zvornik. Ahmet Grahić predsednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik sa sjedištem u Tuzli.Emisiju u mp3 formatu možete preuzeti ovdje

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik