Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Istina, pravda, pomirenje - Četvrta emisija

El. pošta Štampa PDF

U zajedničkoj emisiji radio stanica Osvit iz Zvornika i Pana iz Bijeljine - "Istina, pravda, pomirenje" prenosimo reagovanja predstavnika kulturno-umetničkih udruženja i društava  koja njeguju tradiciju  narodnog stvaralaštva Podrinja.
Kako u Zvorniku i Bijeljini saradjuju i gdje nastupaju kulturno-umetnička društva govore iz Zvornika Radoslav Perić, predsednik SPKD "Prosvjeta", Amer Redžić predsednik Bošnjačke zajednice za kulturu „Preporod“, Dragan Golić predsednik KUD „Sveti Sava“ , a iz Bijeljine Azem Aletović predsjednik KUD “Alija Sadiković” iz Janje.

 

Samo pet godina posle osnivanja u Sarajevu  u Zvorniku je SPKD "Prosvjeta" osnovano 1907. godine, potom 1909. u Kozluku i 1910. godine u Drinjači. Radoslav Perić, predsednik  SPKD "Prosvjeta" iz Zvornika, govoreći o značaju postojanja društva, rekao je da je "Prosvjeta" od samog početka radila na očuvanju srpske kulture, pismenosti, tradicije i srpskog identiteta uopšte. Rad SPKD "Prosvjeta"  u Zvorniku obnovljen je 1992. godine, od kada je nosilac kulturnog života u gradu. "Prosvjeta" je bila stub sveukupnog kulturnog razvoja Zvornika i očuvanja srpske kulture i tradicije, a pored niza drugih aktivnosti izdala je i oko 36 naslova, uglavnom zvorničkih književnika i pesnika. Ove godine u oktobru mjesecu obeležiće 105 godina postojanja na ovim prostorima

U drugoj polovini 1945.godine u Zvorniku je osnovan „Prepoprod. U prvim poslijeratnim godinama „Preporod“ je bio jedan od nosilaca kulturno-zabavnog života i prosvjećivanja stanovništva. Društvo je potom prestalo sa radom da bi nakratko rad obnovilo 1991.godine, ali ratna dešavanja su njihov rad prekinula. Nakon procesa povratka Bošnjaka u Zvornik, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ je obnovilo svoj rad u Zvorniku. Svojim radom uspjela su da svake godine  uspostave održavanje tradicionalne manifestacije “Kaiminin dani”. Uz ovu manifestaciju, koje su još aktivnosti sastavni dio rada ovog društva ispričao nam je Amer Redžić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod.

U želji dа očuvа i njeguje blаgo nаrodnog stvаrаlаštva KUD Sveti Sаvа trаdicionаlno svаke godine u junu, u subotu pre Vidovdаnа, orgаnizuje Vidovdаnski sаbor.U progrаmu sаborа su: izvorne pesme, igre, zdrаvice, pripremаnje stаrih jelа, svirаnje nа stаrim,trаdicionаlnim instrumentimа. Dragan Golić predsjednik KUD „Sveti Sava“ , kaže da je ovo društvo  izborilo status boljeg društva.

U Bijeljini radi takodje više udruženja koja se bave tradicijom i folklorom. Jedno relativno mlado kutlutrno-umetničko društvo se nametnulo svojim radom. To je KUD “Alija Sadiković” iz Janje koje je osnovano 2005.godine. Prvi nastup na jednoj gradskoj manifestaciji društvo je imalo ovoga ljeta kada  je otvaran novoizgradjeni Centar za kulturu Bijeljina. U KUD “Alija Sadiković” uz folklornu su organizovane horska i sekcija modernog plesa.

 

Emisiju u mp3 formatu možete preuzeti ovdje

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik