Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Istina, pravda, pomirenje - Druga emisija

El. pošta Štampa PDF

U drugoj  emisiji iz novog serijala  zajedničkih emisija radio stanica Osvit iz Zvornika i Pan iz Bijeljine - "Istina, pravda, pomirenje" dali smo riječ ženama iz ova dva grada.  Govore: Nikolina Oro i Milena Vimić iz Zvornika, a iz  Bijeljine Mara Radovanović.

Žena na ovim prostorima se smatra stubom porodice, sa velikom odgovornošću koju ne prati adekvatno uvažavanje uloge žene u društvu. Iz tog razloga, važno je da prenesemo poruke predstavnika udruženja žena i kada je u pitanju tolerancija, uvažavanje  i poštovanje svih vrsta različitosti medju ljudima.


Na koji način žene razmišljaju i bore se za svoje mjesto u društvu i za svoju porodicu za prevazilaženje podeljenosti, izgradnja povjerenja i saradnje, jačanje  tolerancije i dijaloga na nivou lokalne zajednice.  Redosled nije bitan, šta je prvo. Da li je žena -  radnica, pa majka, na kraju supruga i domaćica. Sve od ovoga nabrojanog  je na njoj. Ne čudi  stoga ni izreka da je žena – pripadnica nežnijeg ali jačeg pola. Svojim delovanjem žena je dokazala da je to zaista tako. Pored mnogobrojnih nedaća i nemilih događaja tokom ratnih godina žene su pokazale da  su  veliki borci i da se hvataju u koštac sa svim problemima.

Nikolina Oro imala je 12 godina kada se dogodio rat na ovim prostorima. Danas je mlada žena koja se bori sa mnogim posljedicama koje je rat donio ne samo njoj nego mnogim mladim parovima u BiH. Kaže to niko neće priznati, a  sterilitet je jedna od ratnih  posledica kod velikog broja mladih. Nikolina Oro je predsjednica Udruženja porodica sa problemom steriliteta Bebe 1.

Mara Radovanović , danas penzionerka,  dugogodišnji je borac za ženska prava. Ona je predsednica Skupštine Organizacije žena Lara u Bijeljini. Sa Marom je  razgovarala Ljiljana Lukić novinarka radio Pan-a. 

Žena je  najveća žrtva rata, tranzicije i privatizacije. Podnela je sve nedaće. Kada ima sreću da radi, onda žena radi najmanje dva posla - kod poslodavca i u porodici. Ni za jedan nije dovoljno plaćena.U ratu je izgubila članove porodice, a zatim i najčešće i posao bez obzira kakav je on bio. Kada su počela otpuštanja radnika i zatvaranja preduzeća, prva je žena dobila otkaz.

Milena Vimić je predsjednica Sindikata opštine Zvornik i duži niz godina bavi se problemima radnika i ostvarenjem njihovim prava. Bila je sindikalno angažovana i pre, a i posle ratnih dešavanja. Vimićeva ističe da se broj zaposlenih žena znatno smanjio kao direktna posljedice rata i privatizacija preduzeća. Sindikat je reagovao, a koliko je uspeo svedoče podaci o broju zaposlenih.

 

Emisiju u mp3 formatu možete preuzeti ovdje

 

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik