Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Istina, pravda, pomirenje - Prva emisija

El. pošta Štampa PDF

Ovo je  prva emisija iz novog serijala  zajedničkih emisija radio stanice Osvit iz Zvornika i Pan iz Bijeljine - "Istina, pravda, pomirenje".  U ovim emisijama želimo da prenesemo riječi običnih ljudi. Nadanja i strahove, lekcije iz prošlosti kao opomenu za budućnost.


Svaki pojedinac  se na svoj način suočava i nosi sa svime što je preživio, a to nije uvjek lako. Iza svakog rata ostaju i one posljedice, koje su trajnije i dublje za čovekovu dušu. Ne znamo odgovor  na pitanje zašto smo tužni i neraspoloženi. Kažu da vrijeme, brže ili sporije,  liječi sve pa i depresivnost. Za mnoge vrijeme je ipak stalo. Sjećanja su  i dalje živa pa se i čini da je rat prestao tek koliko juče. Razmišljanja su ista bilo da nam je sagovornik iz Zvornika ili iz Bijeljine.


U ovoj emisiji serijala dali smo riječ mladima iz ova dva grada. Kakve je posljedice rat ostavio na njih i koji je najbolji način da se one otklone?  U toku rata, većina djece je živjela u nepotpunim porodicama,  očevi ali i starija braća su bila na ratištu, pojedine majke su imale sreću da ostanu sa najmalađom djecom. Najčešće su svi živjeli u  oskudici i neimaštini, često sa dilemama, odgovornostima i zahtjevima koji nisu primjereni njihovoj zrelosti.


Ilijaz Miralemović, Vladan Prodanović, Samir Baćevac i Sonja Perendija imali su tih ratnih devedesetih godina od 5. do 15. godina.  Bili su djeca. Njihovo detinjstvo je rat prekinuo.  Danas su,  mladi kojima su dogadjaji iz devedesetih dio biografije. Neki se ne sjećaju, jer su bili isuviše mali, a  drugi i da žele ne mogu da zaborave događaje koji su im za cio život obilježili djetinstvo.  Djetinjstvo koga bi se danas trebali sa nostalgijom sjećati.


Ilijazu i Vladanu prvi dani djetinjstva vezani su za Zvornik, Sonji za Bijeljinu, a Samiru za Janju. Različita mjesta a sudbine vrlo slične. Ostali su bez djetinjstva za koje se kaže da je najbolji dio života svih nas. Bezbrižan, sretan, ispunjen smjehom. Oni nemaju tu privilegiju da se djetinjstva sjećaju po lijepim događajima.

 

 

Emisiju u mp3 formatu možete preuzeti ovdje.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik