Stranica za istinu

Otvoreni prostor za slušanje, istinu i pomirenje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
You are here Dokumenti Istraživanja Bijeljinci kao svjedoci odbrane Radovana Karadžića

Bijeljinci kao svjedoci odbrane Radovana Karadžića

El. pošta Štampa PDF

O situaciji tokom rata u Bijeljini,  21. marta, kao svjedok odbrane na suđenju protiv Radovana Karadžića, svjedočio je rezervni potpukovnik Vojske Republike Srpske i nekadašnji komandant opštinske Teritorijalne odbrane Živan Filipović, koji je negirao da je Teritorijalna odbrana pozvala u grad Željka Ražnatovića Arkana.

Zastupnik tužilaštva Hildegard Uerc-Reclaf podsjetila je da je Arkan u Bijeljini početkom aprila 1992. godine izjavio da su ga “pozvali srpski narod i Teritorijalna odbrana Semberije i Bijeljine" i upitala svjedoka ko je to mogao da bude, ako ne on.

Filipović je odgovorio da je njegov “komandant bio musliman, a da je on bio načelnik štaba, drugi po rangu”.

"Rekao sam da su ga u pomoć mogla pozvati njegova tri vojnika iz Bijeljine, koji su bili na obuci u Erdutu ili radikali. Nikakav krizni štab, niti TO nisu Arkana pozvali u pomoć”, rekao je Filipović.

Svjedok smatra da do napetosti u gradu nije došlo u vrijeme Arkanovog boravka u centru za obuku u Badovincima, već kada je došao u Bijeljinu i kada je “zapucalo 31. marta u noći na 1. april”.

Filipović misli da je Karadžić smijenio predsjednika opštine “zbog pokušaja saradnje sa paravojnim strukturama”.

Naredni svjedok odbrane, bivši inspektor kriminalističke policije u Bijeljini Dušan Spasojević naveo je da je bio član komisije koja je istraživala događaje u okolini Srebrenice, i koja je zaključila da je “muslimanska strana u BiH lažno tvrdila da je tamo ubijeno 8.000 muslimana, tvrdeći da su muslimanski vojnici koji su ubijeni u proboju i u prethodnim sukobima u ratu bili nedužne žrtve u Srebrenici”.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

STRANICA ZA ISTINU Sva prava zadrzana. Pan radio-Bijeljina i Osvit radio-Zvornik